Łosoś jest bardzo smaczną rybą, ale przygotowany w niewłaściwy sposób traci swoje właściwości i staje się suchy. Z tego powodu tak ważne okazuje się przyrządzenie go w odpowiedni sposób. Co zrobić, by łosoś był soczysty i pełny smaku? Poznaj sprawdzone sposoby na soczystego łososia!
Sposób przygotowania ryby
Największy wpływ na soczystość ryby ma sposób, w jaki ją przygotujesz. Istnieje wiele możliwości – od pieczenia, aż po smażenie czy nawet wykorzystanie grilla. Najważniejsze jest pamiętanie o tym, by doglądać łososia i nie trzymać go w urządzeniu zbyt długo. Czas pieczenia zależy od uzyskanej temperatury.
Jeśli zdecydujesz się na pieczenie ryby, warto postawić na folię aluminiową. Zawinięty łosoś będzie soczysty ze względu na fakt, że z takiej osłonki nie wydostaje się para wodna. Istnieje również opcja umieszczenia ryby w specjalnym naczyniu żaroodpornym i przykrycia go folią.
Przepisy na łososia z piekarnika znajdziesz na stronie https://mowisalmon.pl/. Soczysta ryba komponuje się doskonale z wieloma składnikami, od warzyw, aż po ryż czy nawet słodkie sosy.
Odpowiedni sposób smażenia łososia
W przypadku smażonej ryby nie można jednak postawić na folię aluminiową. Wówczas trzeba skorzystać z nieco innych rozwiązań. Warto rozgrzać olej do temperatury 180°C. W ten sposób wrzucony na patelnię łosoś nie zacznie się gotować. Zaraz po położeniu ryby należy zmniejszyć ogień o połowę. W ten sposób utrzyma ona swój atrakcyjny wygląd. Należy cały czas obserwować łososia i zmieniać stronę, z której go smażysz. Cały proces zwykle trwa około 4 minuty. Nie można wydłużać tego czasu, ponieważ z czasem łosoś zacznie robić się suchy.
Smażonego łososia można podawać na wiele różnych sposobów. Znaczenie ma również to, jakimi przyprawami pokryjesz rybę. Ciekawe przepisy na łososia z patelni znajdziesz na stronie http://mowisalmon.pl/przepisy. Pojawiają się tam zarówno propozycje obiadowe, jak i ciekawe przystawki dla każdego miłośnika tej ryby.