Artykuł Partnera.

Dobór odpowiednich narzędzi w kuchni ma kluczowe znaczenie w kwestii przygotowywania potraw. Dziś opiszemy jeden z podstawowych elementów wyposażenia każdego pasjonata kulinarii, a więc tasak do mięsa. Czym kierować się przy zakupie tego produktu?

Solidny tasak do mięsa – najważniejsze cechy

Jest kilka kwestii, o których należy pamiętać przed zakupem solidnego tasaka do mięsa. Przede wszystkim należy skupić się na jego wielkości, wymiary mogą być bowiem różne. Grubość klingi oraz trzonka będzie warunkować komfort pracy oraz samo przeznaczenie. Innego tasaka użyjemy do obrobienia mięsa wołowego, a innego do przygotowania kurczaka dla całej rodziny. Nóż do filetowania z kolei powinien być odpowiednio długi i węższy, co znacznie ułatwi pracę. Materiał to kolejna kwestia, tutaj warto skupić się na klindze, bo to od niej będzie zależała skuteczność przygotowywania potraw. Do wyboru jest kilka możliwości, przede wszystkim stal węglowa oraz stal nierdzewna. W przypadku wersji węglowej możemy liczyć na łatwe i skuteczne ostrzenie materiału, jego wadą jest jednak podatność na korozję. Pielęgnowanie ostrza ze stali nierdzewnej jest z kolei bardzo łatwe, a odporność na korozję czy niszczenie jest znacznie wyższa. Na koniec nie zapomnij o producencie, tasaki do mięsa wykonują różne firmy, warto jednak postawić na produkcje znanych na rynku dostawców z krajów azjatyckich, głównie z Japonii.

Nóż Nakiri oraz nóż Santoku

Nóż do filetowania czy też noże do ziemniaków mogą mieć różny kształt i wykonanie. Co więcej, istnieją noże o specjalnym zastosowaniu właśnie do mięsa, ale także warzyw. Tutaj skupimy się na produkcie Nakiri, który nazywany jest często nożem do krojenia zielonego. Chodzi tutaj przede wszystkim o obróbkę warzyw, noże te mają szerokie ostrze, dzięki czemu możliwe jest precyzyjne przecinanie cienkich plastrów, na przykład ogórków. Nóż Santoku z kolei to uniwersalny przyrząd, bardzo funkcjonalny, świetnie sprawdzający się w kuchni domowej. Gwarantuje wygodę, ale również pełne bezpieczeństwo za sprawą swojej przemyślanej konstrukcji. Może to być na przykład Twój nowy nóż do filetowania mięsa, ale również szatkowania ziół. Tego rodzaju produkty znajdziesz w największych sklepach branżowych, między innymi SousChef.

Wykończenie może mieć znaczenie – tasak do mięsa

Tasak do mięsa czy nóż do ziemniaków powinien być przede wszystkim skuteczny, łatwy w obsłudze i w pełni bezpieczny. Nie można jednak zapomnieć o samym wykończeniu tego produktu, co może mieć duże znaczenie dla miłośników gotowania. Dlatego też polecamy przejrzeć różne produkty cenionych marek, aby dostosować wybór do indywidualnych oczekiwań. Dobrze jest zgrać noże kolorystycznie z pozostałymi elementami wyposażenia kuchni. Jeżeli szukasz dużego wyboru produktów, poświęć chwilę na przejrzenie oferty SousChef, znajdziesz tam, między innymi noże do ziemniaków, które wbrew pozorom mogą mocno różnić się w zależności od producenta.