Chleb to idealna baza do kanapek, ale również chętnie wybierany dodatek do różnych dań. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób nie wyobraża sobie bez niego codziennego menu. W piekarniach znajdziemy duży wybór pieczywa wypiekanego z rozmaitych rodzajów mąki. Które z nich jest najzdrowsze?

Chleb na zakwasie

Pieczywo na naturalnym zakwasie jest zawsze dobrym wyborem, niezależnie od tego z jakiego rodzaju mąki powstało. Należy do najzdrowszych, ponieważ podczas fermentacji zachodzi dezaktywacja kwasu fitynowego blokującego wchłanianie ważnych składników odżywczych (m. in. żelaza, magnezu czy wapnia). Proces fermentacji niszczy ponadto toksyny oraz związki rakotwórcze. Chleb wypiekany na naturalnym zakwasie zawiera kwas mlekowy, który wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu trawiennego. Z pewnością będzie więc najlepszą propozycją.

Chleb razowy czy pszenny?

Chleb razowy wypiekany jest z mąki z pełnegoprzemiału będącej bogatym źródłem błonnika. Pieczywo tego typu zapewnia uczucie sytości, dlatego zalecane jest zwłaszcza osobom będącym na diecie. Chleb pszenny powstaje z oczyszczonej mąki, przez co zawiera mniej błonnika niż ciemne pieczywo. Jest jednak bardziej lekkostrawny, dlatego może być lepszym wyborem dla osób cierpiących na dolegliwości układu pokarmowego.

Jak wybrać chleb?

Podczas zakupów należy przede wszystkim sprawdzać skład pieczywa i sięgać po chleb zawierający jak najmniej ulepszaczy. W przypadku osób cierpiących z powodu cukrzycy warto zaś wybierać chleb o niskim indeksie glikemicznym. Pamiętajmy też, że korzystniejsze dla naszego zdrowia będzie ciemne pieczywo bogate w błonnik, o ile nie mamy problemów z wątrobą czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Ciekawą propozycją są chleby z dodatkiem nasion nadających wypiekom charakterystyczny smak. Ponieważ oferta piekarni jest ogromna, każdy z pewnością znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.

Zdrowe i smaczne pieczywo znajdziesz w https://piekarniagrzybki.pl/ – dobrej warszawskiej piekarni cukierni na Bielanach