Spirulina zawiera sporo białka, witamin i składników mineralnych. Dostarcza też organizmowi niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w niej również luteinę, fikocyjaninę, fikocyjaninę i chlorofil. Składniki obecne w spirulinie pomagają uzupełnić niedobory, a także wspierają układ immunologiczny i pomagają w regeneracji organizmu. Co należy wiedzieć o wpływie spiruliny na naszą odporność?
Jak spirulina wzmacnia odporność?
Spirulina należy do najbardziej wartościowych superfoods. Jest bogata w minerały, witaminy, antyoksydanty i inne cenne składniki odżywcze. Niedobory wspomnianych substancji mogą prowadzić do niekorzystnych zmian w działaniu ludzkiego ciała, także w pracy układu immunologicznego. Wzbogacenie diety spiruliną pomaga dostarczyć sobie potrzebnych składników w odpowiednich dawkach.
Niebiesko-zielona alga wpływa na odporność również w inny sposób. Spirulina stymuluje układ immunologiczny, przyczyniając się do akumulacji komórek NK (natural killer) w tkankach oraz pobudzając produkcję cytokin i przeciwciał. Alga może zwiększać też aktywność fagocytarną makrofagów oraz aktywować i mobilizować limfocyty T oraz B. Pierwsze ze wspomnianych limfocytów odpowiadają za identyfikowanie antygenów i produkcję przeciwciał, a drugie – za odpowiedź odpornościową komórkową.
Spirulina w proszku czy tabletkach pomoże wzmocnić odporność organizmu. Urozmaicając nią dietę, można skuteczniej walczyć różnego rodzaju infekcjami – wirusowymi, grzybiczymi oraz bakteryjnymi. Suplementację warto rozważyć szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, gdy przydaje się wzmocnienie organizmu i dodatkowa ochrona przed przeziębieniem czy grypą.
Kiedy warto stosować spirulinę na odporność?
Spirulinę mogą stosować dzieci, dorośli i osoby starsze. Jej suplementowanie zaleca się przede wszystkim w przypadku obniżonej odporności albo osłabienia organizmu po przebytej chorobie (w tym kontekście warto pamiętać również o oczyszczających właściwościach alg). Po spirulinę można sięgać także w okresach wzmożonego wysiłku intelektualnego lub fizycznego. Ponadto przyjmowanie alg powinni rozważyć palacze i wszyscy, którzy miewają kłopoty ze zrezygnowaniem z niezdrowych przekąsek.
Właściwości przeciwzapalne spiruliny
Przewlekłe stany zapalne w ciele bywają charakterystyczne dla wielu poważnych chorób. Wsparciem w ich ograniczeniu może być przyjmowanie spiruliny. Alga zawiera różne przeciwutleniacze, w tym składniki o działaniu przeciwzapalnym – fikocyjaninię i beta–karoten. Wspomniane substancje pomagają zwalczać wolne rodniki wpływające na powstawanie i rozprzestrzenianie się stanów zapalnych w ciele. Badania prowadzone nad właściwościami spiruliny wykazały, że jej przeciwzapalne działanie może być pomocne w leczeniu artretyzmu i zapalenia okrężnicy.
Spirulina na alergię – co należy wiedzieć?
Regularne spożywanie spiruliny może przynieść korzyść również alergikom. Przeprowadzone dotąd badania potwierdziły, że alga przynosi ulgę przy uporczywym katarze siennym. Spirulina może modulować profil komórek Th i zapobiegać różnicowaniu komórek Th2. Ponadto alga powstrzymuje produkcję IL-4 – cytokiny, która jest wytwarzana przez limfocyty Th2 i odpowiada za produkcję przeciwciał IgE. Spirulina może złagodzić objawy towarzyszące alergicznemu katarowi takie jak kichanie, swędzenie nosa oraz uczucie zatkania. Jej przyjmowanie wskazane byłoby zatem w okresie intensywnego pylenia roślin.
Spirulina wspiera układ odpornościowy poprzez dostarczanie organizmowi wzmacniających go składników, działając przeciwzapalnie i na różne sposoby stymulując układ immunologiczny. Alga może urozmaicić dietę w okresie przeziębień, osłabienia organizmu czy intensywnego wysiłku fizycznego i umysłowego. W razie wątpliwości co do suplementacji, warto skonsultować się z lekarzem, dietetykiem lub farmaceutą.