Sposobów na walkę z chłodem jest wiele. Jedni wybiorą grubą odzież, drudzy gorące napoje, a my? My stawiamy na przepyszne zupy, które i rozgrzeją, i nasycą!
Dlaczego warto jeść zupy?
Jesień i zima to pory roku, podczas których jeszcze bardziej trzeba zadbać o odporność. Zimne i krótkie dni stanowią najtrudniejszy okres dla naszego organizmu pod kątem infekcji, dlatego warto poszukać sprawdzonych rozwiązań. Są nimi bez wątpienia rozgrzewające i sycące zupy. Dlaczego warto je jeść? Oto najważniejsze zalety zup:
- Są źródłem wielu składników odżywczych, takich jak: potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, błonnik pokarmowy, kwasy organiczne oraz witaminy: B, C, D (w przypadku zup z ryżem, kaszą lub makaronem) oraz E.
- Stanowią świetny sposób na przemycenie warzyw w dziecięcej diecie oraz dostarczenie niezbędnych składników odżywczych osobom starszym, które mają problemy z trawieniem czy gryzieniem.
- Charakteryzują się niską kalorycznością (300 gramów zupy dostarcza zazwyczaj ok. 100 kalorii).
- Wykazują właściwości rozgrzewające, chroniąc układ odpornościowy przed jesienno-zimowymi infekcjami.
- Są proste w przygotowaniu i z większością z nich poradzi sobie nawet kulinarny amator.
Całkiem sporo tych plusów, nieprawdaż? Nie rezygnujmy więc z zup w naszej diecie, a nasz organizm nam za to podziękuje z nawiązką!
Cztery zupy, które rozgrzeją Cię nawet w największy mróz!
Poniżej przedstawiamy cztery sprawdzone, sycące zupy, dzięki którym wszechobecny chłód nie będzie Ci straszny:
- https://uwielbiam.pl/przepis/zupa-meksykanska-3 – zupa meksykańska z czerwoną cebulą, kolendrą i papryką wędzoną;
- https://uwielbiam.pl/przepis/zupa-ciecierzycowo-pomidorowa – zupa ciecierzycowo-pomidorowa;
- https://uwielbiam.pl/przepis/zupa-dyniowa-2 – smaczna i sycąca, czyli kremowa zupa dyniowa;
- https://uwielbiam.pl/przepis/zupa-pomidrowa-krem – pomidorowa zupa typu krem z grzankami i jogurtem naturalnym.
Łyżka w dłoń! Życzymy smacznego!