Każdy ma inne preferencje dotyczące picia kawy. Spożywa się ją najczęściej rano, aby dodać sobie energii, serwuje przy okazji spotkań towarzyskich lub wypija w ramach popołudniowego relaksu. Kawy występują w wielu rodzajach, a każdy z nich różni się intensywnością, smakiem i aromatem. Zastanawiasz się, którą wybrać, aby trafiła w Twój gust? Oto krótki poradnik ze wskazówkami, dzięki którym znajdziesz dla siebie idealną kawę.
Poziom intensywności
Pojawienie się na rynku ekspresów kapsułkowych całkowicie zmieniło znane dotąd zwyczaje picia kawy. Dzięki nim możesz w warunkach domowych przygotować napój jak z kawiarni i delektować się jego smakiem kiedy tylko masz ochotę. Nie musisz się przy tym ograniczać tylko do podstawowych rodzajów kaw, gdyż kapsułki są dostępne w wielu wersjach zarówno klasycznych, jak i smakowych. Zanim jednak zdecydujesz, który rodzaj najbardziej trafia w Twój gust powinieneś określić, jaką intensywność ma mieć kawa. Im wyższy poziom, tym napój będzie bardziej wyrazisty w smaku, z wyczuwalną nutą charakterystycznej goryczki. Parametr ten nie decyduje jednak o mocy kawy, gdyż nie definiuje zawartości kofeiny, która działa pobudzająco.
Rodzaj kawy
Na podstawie poziomu intensywności możesz określić wyrazistość napoju. Walory smakowe zależą jednak od gatunku użytych ziaren, sposobu parzenia oraz obecności dodatków, takich jak mleko czy nuty aromatyczne. Zaletą kapsułek jest to, że zawierają gotową mieszankę zmielonych ziaren w odpowiednich proporcjach, dzięki czemu za każdym razem przygotujesz napój o idealnym smaku.
Na Nespresso.com/pl znajdziesz kompozycje inspirowane najpopularniejszymi rodzajami kaw, takimi jak ristretto, espresso czy lungo. Jeżeli jednak zależy Ci na spróbowaniu czegoś nowego, warto zdecydować się na kapsułki wzbogacone nutami aromatycznymi. Do tej kategorii zaliczają się m.in. kawy z aromatem gorzkiej czekolady, słodkiego karmelu czy rozgrzewającej wanilii.
Sposób serwowania
Podczas wyboru kawy, warto także uwzględnić sposób jej serwowania. Poszczególne rodzaje napojów podaje się w filiżankach o określonej pojemności. Wbrew pozorom nie chodzi jedynie o estetykę, gdyż objętość naczynia ma również wpływ na walory smakowe i wyrazistość napoju. Ze względu na rozmiar szklanki dzieli się na:
- ristretto – kawę przygotowuje się w ok. 20-25 ml wody. To sprawia, że jest ona intensywna, nieco cierpka w smaku, z wyraźnie wyczuwalną goryczką,
- espresso – to filiżanka o objętości 40 ml, przyrządzisz w niej aromatyczny napój o wyrazistym smaku,
- lungo – ma pojemność 110 ml, a przygotowana w niej kawa jest delikatniejsza i mniej skoncentrowana. W takich filiżankach zazwyczaj serwuje się napoje z dodatkiem mleka i gęstej pianki,
- gran lungo – szklanka charakteryzuje się objętością 150 ml i będzie doskonałym rozwiązaniem, aby podać warstwową kawę o łagodnym smaku.
Warto przy tym pamiętać, że możesz samodzielnie wybrać pojemność filiżanki w zależności od tego, czy masz ochotę napić się wyrazistej kawy, czy wolisz delikatny napój ze spienionym mlekiem.