Rosnąca popularność colostrum ma wiele przyczyn. Wśród nich warto wymienić chociażby ogromną liczbę składników aktywnych, naturalne pochodzenie produktu, czy pozytywny wpływ na cały organizm. Sekret skuteczności colostrum tkwi w synergii, czyli wspólnym działaniu wielu zróżnicowanych, bioaktywnych substancji. Dowiedz się, w jaki sposób preparaty z colostrum wpływają na organizm i kiedy warto po nie sięgnąć.
Czym jest colostrum i jak powstaje?
Colostrum (siara, młodziwo) to pierwszy pokarm nowonarodzonych ssaków, który powstaje w gruczołach mlekowych matki. Wytwarza się przez stosunkowo krótki czas – tuż przed i do 72 godzin po porodzie. Wydzielina ta zapewnia wsparcie układu immunologicznego i całego organizmu noworodka. Okazuje się jednak, że ma pozytywny wpływ również na w pełni rozwinięte organizmy.
Zawartość siary jest imponująca: znajdziemy w nim ponad 250 substancji bioaktywnych, które wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego i pokarmowego. Do najważniejszych składników colostrum można zaliczyć: laktoferynę, lizozym, kolostryninę, laktoalbuminę i immunoglobuliny, a także białka serwatkowe i kazeinowe, które są źródłem aminokwasów egzogennych. W siarze znajdują się też liczne witaminy i mikroelementy.
Colostrum wspiera naturalną odporność
Colostrum stosowane w formie suplementu wspiera budowanie i utrzymanie odporności. Naukowcy zaobserwowali, że ogranicza rozwój chorób i skraca czas trwania infekcji dróg oddechowych. Jest to szczególnie istotne w okresie sezonowych infekcji.
Oddziałuje również na rozwój dobrej mikroflory w jelitach, która może wytwarzać substancje o działaniu bakteriobójczym. Wspiera te bakterie, które mogą walczyć z patogenami. Jednocześnie wspomaga regenerację tkanek, zmniejsza zapalenie w jelitach, oraz redukuje uwalnianie zonuliny (białka rozszczelniającego nabłonki jelitowe).
- Podsumowując, colostrum pomaga w dojrzewaniu i odbudowywaniu układu immunologicznego, hamuje przyleganie bakterii do tkanek, wspomaga komórki żerne w niszczeniu patogenów, chroni florę fizjologiczną jelit, a także wspiera szpik kostny w produkcji białek odpornościowych.
Suplementacja colostrum poprawia pamięć i funkcje poznawcze
Poza szerokim wpływem na poprawę odporności organizmu, colostrum ma wiele innych, cennych właściwości. Przede wszystkim odgrywa rolę w łagodzeniu objawów demencji, depresji i spadku funkcji poznawczych związanych z wiekiem lub przemęczeniem. Obecne w nim proste polipeptydy (kolostrynina) zwiększają ochronę przed stresem oksydacyjnym i zmniejszają ekspresję chemokin i cytokin przeciwzapalnych.
Badania przeprowadzone u osób chorujących na Alzheimera wykazały, że po podaniu kolostryniny doszło do poprawy lub ustabilizowania się choroby u niemal połowy uczestników (!).
Oprócz tego colostrum może działać obniżająco na ciśnienie krwi, wzmacniać na kości, zęby i skórę, łagodzić trądzik, wspierać gojenie zmian skórnych i przyspieszać regenerację po wysiłku fizycznym czy psychicznym. Poza tym wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Czy warto suplementować colostrum?
Wszystkie te właściwości zawiera jednak wyłącznie ten produkt, który jest świeży i przetworzony w jak najmniejszym stopniu. Dlatego najlepsze działanie zapewnia colostrum bovinum pobierane do 2 godzin po porodzie. Znaczenie ma też proces przetwarzania. Najbezpieczniejsza jest metoda liofilizacji i dosuszania w niskich temperaturach. W ten sposób białka w colostrum nie ulegają denaturacji, a preparat cechuje się jakością zbliżoną do produktu świeżego.
Zarówno czas poboru do 2 godzin, jak i metodę liofilizacji stosuje polska firma Genactiv. Marka oferuje suplementy z colostrum bovinum pod postacią tabletek, kapsułek, proszku i zawiesiny. Wszystkie są w 100% naturalne i niemodyfikowane.