Ekologiczne znaczy lepsze? Tak, o ile wybierzemy certyfikowaną żywność ekologiczną. Najłatwiej rozpoznać ją po symbolach takich jak „bio”, „eco” lub „organic”. Co oznaczają i na jakiej żywności je znajdziemy? Warto wiedzieć!

Świadomość konsumentów wzrasta. Coraz większą wagę przykładamy do tego, co jemy. Liczy się nie tylko rodzaj produktów, ale też ich jakość, dlatego chętniej niż jeszcze parę lat temu sięgamy po żywność ekologiczną. Rzadko zastanawiamy się jednak, co kryje się pod tą etykietą i czy to, co właśnie wrzuciliśmy do koszyka, naprawdę jest eko.

Żywność ekologiczna, czyli jaka?

Żywność ekologiczna to wszystko to, co wyprodukowano i przetworzono metodami przyjaznymi środowisku, uznawanymi za ekologiczne, bez użycia substancji potencjalnie szkodliwych dla zdrowia. Ma lepszą jakość, ponieważ podlega znacznie bardziej rygorystycznym kontrolom niż ma to miejsce u innych producentów żywności. Konieczne jest tu przestrzeganie zasad obowiązujących w rolnictwie ekologicznym.

Aby wprowadzić na rynek żywność ekologiczną, czy to rolnik, czy producent, musi przejść szereg kontroli, spełnić określone wymogi, a także poddać się certyfikacji — to ona potwierdza, że wyprodukowana przez niego żywność jest faktycznie ekologiczna.

Certyfikacja i znakowanie żywności ekologicznej

Jak przebiega proces certyfikacji?

Każdy, kto stara się o certyfikat ekologiczny, musi przejść kilkuletnie przygotowanie do procesu certyfikacji. Na pierwszym etapie chodzi o przygotowanie gospodarstwa oraz gleby, która musi spełniać określone standardy. Po złożeniu odpowiednich wniosków i uzupełnieniu dokumentacji gospodarstwo przechodzi pełną kontrolę — oceniany jest nie tylko proces produkcji, ale też przechowywania, transportu czy przetwarzania, bo wszystko to wpływa na finalną jakość produktu. Takich kontroli może być więcej, bo jednostka certyfikująca ma prawo sprawdzać przedsiębiorstwo doraźnie, również bez zapowiedzi.

Jak znakuje się produkty eko?

Żywność ekologiczną rozpoznamy po specjalnych oznaczeniach. Na terenie Unii Europejskiej od 2010 roku jest to euroliść z białych gwiazdek na zielonym tle — znak rolnictwa ekologicznego. Poza tym symbolem żywność ekologiczna powinna mieć również numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej lub kontrolnej oraz wyraźne oznaczenie miejsca, w którym jest wyprodukowana.

Samo umieszczenie na etykiecie słów „ekologiczny”, „bio”, „eco” czy „organic” — choć według polskiego prawa są zarezerwowane dla żywności ekologicznej — to za mało. Bardzo często pod tymi i podobnymi hasłami kryją się produkty, które certyfikatów nie mają.

Gdzie kupować żywność ekologiczną?

Jeśli chcemy mieć pewność, że kupujemy certyfikowaną żywność ekologiczną, warto zaopatrywać się w sprawdzonych miejscach. Oferta dużych sieci handlowych, choć coraz bogatsza w eko asortyment, nie daje nam tej gwarancji. Lepszym pomysłem jest wybranie się do sklepu z żywnością ekologiczną, gdzie przykłada się dużą wagę do jakości produktów. Takie zakupy możemy zrobić zarówno stacjonarnie, jak i online z dostawą do domu — np. w sklepach BioFamily czy na internetowej platformie zakupowej biofamily24.pl.

Dzięki takim rozwiązaniom certyfikowaną żywność ekologiczną mamy na wyciągnięcie ręki. Nie trzeba wkładać wiele trudu w to, żeby jeść lepiej i zdrowiej, bo dobrej jakości produkty są dostępnie łatwiej niż kiedykolwiek wcześniej.