Sposobów na walkę z chłodem jest wiele. Jedni wybiorą grubą odzież, drudzy gorące napoje, a my? My stawiamy na przepyszne zupy, które i rozgrzeją, i nasycą!

Dlaczego warto jeść zupy?

Jesień i zima to pory roku, podczas których jeszcze bardziej trzeba zadbać o odporność. Zimne i krótkie dni stanowią najtrudniejszy okres dla naszego organizmu pod kątem infekcji, dlatego warto poszukać sprawdzonych rozwiązań. Są nimi bez wątpienia rozgrzewające i sycące zupy. Dlaczego warto je jeść? Oto najważniejsze zalety zup:

  • Są źródłem wielu składników odżywczych, takich jak: potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, błonnik pokarmowy, kwasy organiczne oraz witaminy: B, C, D (w przypadku zup z ryżem, kaszą lub makaronem) oraz E.
  • Stanowią świetny sposób na przemycenie warzyw w dziecięcej diecie oraz dostarczenie niezbędnych składników odżywczych osobom starszym, które mają problemy z trawieniem czy gryzieniem.
  • Charakteryzują się niską kalorycznością (300 gramów zupy dostarcza zazwyczaj ok. 100 kalorii).
  • Wykazują właściwości rozgrzewające, chroniąc układ odpornościowy przed jesienno-zimowymi infekcjami.
  • Są proste w przygotowaniu i z większością z nich poradzi sobie nawet kulinarny amator.

Całkiem sporo tych plusów, nieprawdaż? Nie rezygnujmy więc z zup w naszej diecie, a nasz organizm nam za to podziękuje z nawiązką!

Cztery zupy, które rozgrzeją Cię nawet w największy mróz!

Poniżej przedstawiamy cztery sprawdzone, sycące zupy, dzięki którym wszechobecny chłód nie będzie Ci straszny:

Łyżka w dłoń! Życzymy smacznego!